Home Conference 2015

Conference 2015

E-mail Print PDF

 Informacije o kotizaciji i mjestu održavanja konferencije pod nazivom

"Opći izbori 2014 – naučene lekcije"


OPĆE INFORMACIJE

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK BiH) u saradnji sa Udruženjem izbornih zvaničnika u Bosni i Hercegovini (UIZBiH), priprema konferenciju "Opći izbori 2014 – naučene lekcije". Cilj Konferencije je analiza Općih izbora 2014. godine, sumiranje zaključaka i formulisanje prijedloga za poboljšanje cjelokupnog izbornog procesa. Konferencija će pored članova Centralne izborne komisije BiH (CIK BiH), Sekretarijata CIK BiH, izborne administracije i članova UIZBiH, okupiti i predstavnike političkih stranaka, nevladinih organizacija i eksperte za izbore iz zemlje i inostranstva.

MJESTO I VRIJEME ODRŽAVANJA

Teslić, hotel "Kardial" od 19. do 21. marta 2015. godine. 

Svi učesnici će biti smješteni u hotelu "Kardial" u Tesliću uz korištenje punog pansiona. Hotel posjeduje restoran, aperitiv bar, sale za seminare, i niz drugih sadržaja. 

KOTIZACIJA

Kotizacija je obavezna za sve učesnike i iznosi 350 KM. 

Ova kotizacija uključuje hotelski smještaj u dvokrevetnim sobama, sve obroke i osvježenje tokom pauza, materijale za konferenciju, organizaciju svečane večeri i zabave.

Ukoliko želite smještaj u jednokrevetnoj sobi, kotizacija iznosi 370 KM i molimo Vas da nam pošaljete prijavu što je prije moguće jer je broj jednokrevetnih soba ograničen.

Ispunjen obrazac prijave za učešće dostaviti u Sekretarijat UIZBiH do 20. februara 2015. godine na fax broj: +387 33 476 887 ili e-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it , te dokaz o uplati kotizacije do 27. februara 2015. godine. 

NAČIN PLAĆANJA

Ime korisnika: UIZBiH Sarajevo
Svrha doznake: Kotizacija za konferenciju
Ime banke: Sberbank BH dd Sarajevo
Broj transakcijskog računa: 140 – 101 – 00026342 – 62
Iznos uplate: 350 KM / 370 KM
 
Obrazac prijave za učešće možete dobiti pozivom na broj +387 33 476 880 ili e-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it  
 
 
 
 

 
„OPĆI IZBORI 2010. – IZAZOVI I PERSPEKTIVE“

Danas je u Neumu završena trodnevna međunarodna konferencija „Opći izbori 2010. – izazovi i perspektive“, koju je organizirala Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine u saradnji sa Udruženjem izbornih zvaničnika Bosne i Hercegovine.

Osnovni dokument koji je analiziran na konferencije je izvještaj, odnosno zaključci i preporuke posmatračke misije OSCE/ODIHR na Općim izborima 2010. u BiH. Održano je više radionica sa različitim temama kao što su: iskustva općinskih izbornih komisija, birački odbori-važna karika izbornog procesa i elektronska obrada podataka i izbornih rezultata.
Cilj konferencije je bio pružanje prilike svim mjerodavnim faktorima izborne administracije da iznesu svoja iskustva na provedbi Općih izbora 2010. godine.
Rezultat konferencije su usvojeni zaključci koji će biti osnova inicijative Centralne izborne komisije BiH za izmjene izbornog zakonodavstva.

Izdvajamo neke od zaključaka:
  • Certifikat o uspješno završenoj obuci za člana biračkog odbora koristiti kao opšti uslov za rad u biračkom odboru, a u izbornoj godini uvesti posebne edukacije za imenovanje članova biračkih odbora.
  • Propisati sankcije za političke subjekte za koje se utvrdi trgovanje mjestima u biračkom odboru, kao i u slučaju kada se utvrdi da je član biračkog odbora učinio povredu izbornih pravila, a predložen je od tog političkog subjekta.
  • Prebrojavanje glasačkih listića i utvrđivanje izbornih rezultata vršiti centralizovano (na jednom mjestu) za cijelu opštinu kao izbornu jedninicu, s tim da bi više opština sa manjim brojem birača bilo uključeno u jedan takav Centar.
  • Dograditi Jedinstveni informacioni sistem kako bi se osigurao pouzdan i zaštićen sistem povezanosti (prenosa podataka) između centra za birački spisak, općinske izborne komisije,Centralne izborne komisije BiH i Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA).
  • Projekat radnog naziva „Lap-top na svakom BM-u“ treba konkretizirati kako bi se omogućilo da se elektronski uvežu sva biračka mjesta sa Centralnom izbornom komisijom BiH.
  • Po omogućnosti uspostaviti video nadzor na biračkom mjestu u smislu nadzora nad radom članova biračkih odbora ali neugrožavajući tajnost glasanja.
  • Razmotriti mogućnost glasanja putem Interneta, za početak kao eksperiment i to za birače koji glasaju van zemlje.

Konferenciji je prisustvovalo 170 učesnika (članovi lokalnih izbornih komisija, izborni i drugi stručnjaci, članovi izborne administracije, kao i uvaženi inozemni gosti među kojima i: ambasador Gary Robbins, šef Misije OSCE u BiH, predstavnici posmatračke misije OSCE/ODIHR na Općim izborima 2010. u BiH, Mary Ann Hennessey, šef ureda Vijeća Evrope u Sarajevu, Rafael Riva Palacio, predstavnik IFE-Savezni institut za izbore Meksika i Reto Venanzoni, pravni stručnjak u oblasti izbora i ustava-Švicarska). 

CONCLUSIONS: 

pdfConclusions BOS

pdfConclusions CRO

pdfConclusions SRP

 

Last Updated ( Tuesday, 17 February 2015 12:34 )